Ontstaan

YMCA Zoetermeer is opgericht in 2013. Maar de vast kern van vrijwilligers draait al veel langer mee.

Vanaf 1961 organiseert YMCA Schilderskwartier ieder jaar gedurende drie weken een Zomerkamp. In 1961 kreeg de vereniging de unieke toestemming om neer te strijken in het Kroondomein Paleispark ‘t Loo te Apeldoorn. Jaarlijks vindt het kampeerkamp plaats in deze prachtige omgeving.

In de loop der jaren is de doelgroep voor het Zomerkamp verschillende keren bijgesteld. In de beginjaren waren gezinnen te gast en bestond het programma uit veel fietsactiviteiten. Later werd het kamp toegespitst op de jeugd, wat tot op de dag van vandaag de doelgroep is.

Kampfoto’s 1978

Tussen 1977 en 2005 was de YMCA Wassenaar in de eerste week van de zomervakantie te gast op het kampterrein. Aansluitend verzorgde YMCA Schilderskwartier twee weken kamp. Vanaf 2006 verzorgd YMCA Schilderskwartier ook weer de eerste kampweek, onder de naam Haagrand. Hierbij werden er vooral kinderen geworven in de plaatsen rondom Den Haag zoals: Leidschendam, Voorburg, Nootdorp, Zoetermeer, Pijnacker, Benthuizen. Voor de tweede en derde kampweek vindt de werving plaats in Den Haag. In 2011 werd tijdens het jaarlijkse Zomerkamp het 50-jarige bestaan van het kamp gevierd. 

In 2013 gaat YMCA Haagrand als zelfstandige vereniging onder de naam YMCA Zoetermeer verder met dit werk. In de eerste jaren na de oprichting ontwikkelde de vereniging zich door met, naast het jaarlijkse Zomerkamp, maandelijkse activiteiten. Droppings, knutselen, speurtochten, kookworkshops en nog veel meer creatieve activiteiten zijn onderdeel van de jaarkalender.

Vanaf 2016 is YMCA Zoetermeer mede-organisator van de Avond4daagse in Zoetermeer. Er is een actieve rol in het organiserende kernteam en we bieden tijdens de wandelavonden een spelactiviteit aan.

Vanwege het succes van de Huttenbouwweek van YMCA Ypenburg, ons sterker wordende netwerk in Zoetermeer en op verzoek van de gemeente Zoetermeer organiseren we in de zomervakantie van 2018 de eerste Huttenbouwweek in Zoetermeer. YMCA Zoetermeer werkt samen met buurtvereniging Seghwaert op Dreef, KERN Kinderopvang en MOOI Welzijn.