Ontstaan

YMCA Zoetermeer bestaat inmiddels ruim 5 jaar maar de vereniging heeft haar oorsprong en vaste kern van vrijwilligers al veel langer. Hieronder een kleine samenvatting van onze ontstaansgeschiedenis.

Vanaf 1961 organiseert YMCA Schilderskwartier ieder jaar gedurende 3 weken een zomerkamp. In 1961 heeft de vereniging de unieke toestemming verkregen om neer te strijken in het Kroondomein Paleispark ‘t Loo te Apeldoorn. Jaarlijks vindt het kampeerkamp plaats in deze prachtige omgeving.

In de loop der jaren is de doelgroep voor het zomerkamp diverse malen bijgesteld. In de beginjaren waren gezinnen te gast en bestond het programma uit veel fietsactiviteiten. Later werd het kamp toegespitst op de jeugd, wat tot op de dag van vandaag de doelgroep is.

Tussen 1977 en 2005 was de YMCA Wassenaar te gast op het kampterrein. Vele jaren verbleven zij op het kampterrein in de eerste week van de zomervakantie. Aansluitend verzorgde YMCA Schilderskwartier twee weken kamp. Vanaf 2006 wordt ook de eerste kampweek weer verzorgd door YMCA Schilderskwartier. Onder de naam Haagrand vond deze kampweek plaats. Hierbij werden er vooral kinderen geworven in de plaatsen rondom Den Haag zoals; Leidschendam, Voorburg, Nootdorp, Zoetermeer, Pijnacker, Benthuizen. Voor de 2e en 3e kampweek vindt de werving plaats in Den Haag. In 2011 is tijdens het jaarlijkse zomerkamp het 50-jarige bestaan van het kamp gevierd. We hopen de jarenlange traditie nog vele jaren voort te zetten.

In 2013 gaat YMCA Haagrand als zelfstandige vereniging onder de naam YMCA Zoetermeer verder met dit werk. In de eerste jaren na de oprichting heeft de vereniging zich doorontwikkeld met, naast het jaarlijkse zomerkamp, maandelijkse activiteiten. Droppings, knutselen, speurtochten, kookworkshops en nog veel meer creatieve programma’s zijn onderdeel van de jaarkalender.

Vanaf 2016 is YMCA Zoetermeer mede organisator van de avond4daagse in Zoetermeer. Hierbij spelen we een actieve rol in het organiserende kernteam en bieden we tijdens de wandelavonden een spelactiviteit aan.

Vanwege het succes van de huttenbouwweek van YMCA Ypenburg, ons sterker wordende netwerk in Zoetermeer en op verzoek van de gemeente Zoetermeer wordt in de zomervakantie van 2018 de eerste huttenbouwweek in Zoetermeer georganiseerd. YMCA Zoetermeer is hiervan initiatiefnemer en werkt samen met buurtvereniging Seghwaert op Dreef, KERN Kinderopvang en MOOI Welzijn.